Göranson Arena

Göranson Arena är Sandvikens multisportarena som invigdes 2009. Här anordnas, förutom idrottsevenemang, även mässor, konserter och utställningar.

Vid konserter är det möjligt att få in ca 10 000 åskådare. Vid bandymatch blir antalet sittplatser något färre men genom att ta 4000 personer vid match är det ändå en av de större bandyarenorna i Sverige som är under tak.

Under årens lopp har bland annat 50 cent, Bryan Adams och Scorpion uppträtt på arenan. Den har även varit värd till en deltävling i melodifestivalen år 2010.

Den som är intresserad av att se arenan utan att gå på ett evenemang kan göra detta via de guidade visningar som genomförs. Här bjuds det inte bara på historia om själva arenan utan även en del industrihistoria med fokus på familjen Göransson, som står bakom stiftelsen som är medfinansiär till bygget. En guidad visning tar ca 60minuter men det krävs att dessa bokas i förväg och går alltså inte att boka på plats.

Utöver arrangemang erbjuds även gratis skridskoåkning under vissa månader varje år. Planen delas då av på mitten av en mindre rink och på ena halvan är det acceptabelt att använda boll och klubba medan det på andra halvan enbart är friåkning.

Historian bakom bygget

Grundidén till Göranson Arena kom 2004 då elitlaget i bandy, Sandviken, började leta efter möjligheter till att bygga en inomhushall som skulle kunna bli lagets nya hemmaplan. Med tiden blev det fler intressenter som blev inblandade i projektet med bland annat representanter från kommunen samt den överlägset största arbetsgivaren på orten, Sandvik. En kontakt knöts även med den stiftelse som idag har gett namn till arenan dvs Göranssonska stiftelsen. Det är en stiftelse som har ett mycket stort kapital tack vare tidige investeringar i just Sandvik. En av stiftelsens inriktningar är att främja barn- och ungdomsverksamhet. För att få med stiftelsen ”på tåget” valde man därför att tänka bredare och inte enbart bygga en arena för bandy utan för ett bredare användningsområde.

År 2007 påbörjades arbetet som då blivit betydligt större än vad som från början planerats. Från en tanke på en relativt liten bandyhall hade planerna resulterat i en stor arena till en kostnad på över 200 miljoner. Detta med flera aktörer och investerare med delvis olika mål om hur arenan skulle användas.

År 2009 invigdes arenan med ”Sveriges största middag” då 3100 personer var med på invigningsmiddagen.